Європейський конгрес українців відзначатиме 60-річчя свого заснування у Лондоні


ecu_07_2_011

Заходи з відзначення 60-річчя Європейського конгресу українців (ЄКУ) та інші актуальні питання життя української діаспори розглянуто на засіданні президії ЄКУв Будапешті, повідомив власному кореспонденту УКРІНФОРМу Генеральний секретар ЄКУ Любомир Мазур. За повідомленням Любомира Мазура, заходи з відзначення 60-річчя ЕКУ проходитимуть під знаком організаційно-мобілізаційного зміцнення її регіональних організацій, активізації їх діяльності, спрямованої на захист національних прав українців у європейських країнах та посилення зв’язків з Україною.

Президією ЄКУ прийнято рішення провести урочисте засідання з нагоди 60-річчя створення ЄКУ у жовтні-листопаді 2009 року в Лондоні, сказав Любомир Мазур. Президія ЄКУ схвалила також заходи з реалізації рішень IX Конгресу Світового конгресу українців (20-22 серпня 2008 р., Київ).

Прийнято резолюцію про засудження акту вандалізму, вчиненого екстремістами щодо пам’ятника всесвітньо відомому поету та революціонеру Шандору Петефі в Ужгороді.  Це підриває престиж України за кордоном, її добросусідські відносини з Угорщиною.

Європейський Конгрес Українців – первинна назва Координаційний осередок українських громадських центральних установ (КОУГЦУ) – був створений у 1949 році в Лондоні для організації роботи українських громад Західної Європи з метою утвердження українства, здобуття українським народом незалежності і створення самостійної, соборної української держави.

Голова ЄКУ – Ярослава Хортяні.

У зв’язку з проголошенням у 1991 році незалежності України, робота ЄКУ переорієнтована на допомогу українському народові в побудові національно-демократичного ладу та ринкових відносин, сприяння співпраці між європейськими державами та Україною, її вступу в політичні й економічні структури ЄС.

Нині ЄКУ захищає інтереси й координує діяльність 30-ти українських суспільно-громадських організацій у 22 державах Європи: Бельгії, Болгарії, Боснії і Герцеговині, Великобританії, Голландії, Греції, Данії, Іспанії, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Румунії, Сербії, Чорногорії, Словаччини, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.

Джерело – УКРІНФОРМ

122341456261718191103112

Залишити коментар