“копію звернення скерувати Генеральному секретареві Ради Європи Турбйорну Ягланду”


http://www.zaxid.net
Владу в Україні захопили нацменшини, – депутат Львівщини
17:10, 31.08.2010
8 вересня під час чергової сесії Львівської обласної ради буде розглянуто «Звернення до громадськості щодо порушення національних прав українців в Україні». На думку автора звернення, депутата Львівської облради Ростислава Новоженця, владу в Україні захопили нацменшини. А самі українці лише спостерігають за тим, що діється навколо.

Текст звернення подаємо у повному обсязі:

“Піврічний період перебування Віктора Януковича на посаді Президента України ознаменувався передусім відвертою промосковською політикою, повсюдним згортанням процесів українського відродження та грубим порушенням національних прав українців в Україні.

Усе це виявилося не лише у фактичній здачі командою Януковича національних інтересів чужинцям (зокрема продовження на 25 років перебування в Україні окупаційного російського Чорноморського Флоту) та намірах передати Російській Федерації контроль над газотранспортною системою і всією енергетикою України. Але і в цинічному нехтуванні державного статусу української мови (зокрема дозвіл провадити судочинство російською мовою, наміри відмовитися від узаконеного дублювання фільмів українською мовою); запереченні чинного законодавства про Голодомор 1932–1933 років як геноциду українців; призначенні комуніста на посаду директора Інституту національної пам’яті; переписування історії на догоду Москві; зухвалі спроби підпорядкувати московському патріархату Українську Православну Церкву тощо.

Проте найбільшого удару завдано системі освіти – ліквідовано сектор сприяння навчанню рідною мовою; скасовано обов’язковість іспиту з державної мови для аспірантів та здобувачів ступеня кандидатів наук; відмінено державний статус екзамену з української мови у вищих навчальних закладах і витіснено державну мову із зовнішнього незалежного оцінювання; замість зарубіжної введено світову літературу, де три чверті складає російська література); з підручників історії вилучено згадку про українські визвольні змагання у XX столітті і Помаранчеву революцію 2004 року; звільнено ректора Донецького національного університету, патріота В. Шевченка (на черзі – ректор інституту культури М.Поплавський).

Однак найганебнішим явищем останнього часу стало витіснення українців за національністю з керівних посад, позбавлення корінного етносу реального впливу на події в державі. Адже українці за національністю складають 78% мешканців України. А у вищому законодавчому органі держави – Верховній Раді України кількість українців не перевищує 22%. Президент України В.Янукович, Прем’єр-міністр М.Азаров, заступники голови уряду, кількість міністрів, голів облдержадміністрацій не є українцями за походженням.

Такі дії правлячої Партії регіонів є поверненням до практики нищення всього українського, що мала місце за часів тоталітарної комуністичної системи, і свідчать про запровадження на державному рівні ідеології російського імпер-шовінізму, замішаного на лютій українофобії.

З метою недопущення міжнаціонального протистояння, відновлення історичної справедливості і забезпечення титульній нації належного представництва в органах державного управління та відновлення всіх національних прав українців, закликаємо громадськість рішуче протестувати проти антиукраїнської політики чинної влади всіма законними методами.

Окремо звертаємося до виборців – 31 жовтня ц.р. на виборах до органів місцевого самоврядування не дати жодного голосу ворожій до українства Партії регіонів та її сателітам (КПУ, Сильній Україні, Народній партії тощо) і пильно стежити на виборчих дільницях, аби протистояти спробам влади фальсифікувати народне волевиявлення”.

Автор звернення пропонує звернутися до громадськості щодо порушення національних прав українців в Україні шляхом оприлюднення в ЗМІ, копію звернення скерувати Генеральному секретареві Ради Європи Турбйорну Ягланду, контроль за виконанням рішення покласти на голову обласної ради М.Сеника.

“Порушення прав українців в Україні – це найголовніша проблема нашої держави. Адже сьогодні титульна нація по суті безправна у власній країні. Про це потрібно не лише говорити, потрібно бити у всі дзвони. Українці повинні бути господарями на власній землі, бо іншої вони просто не мають. Натомість владу захопили нацменшини. А самі українці лише спостерігають за тим, що діється навколо. Ця тема – табу. Про це чомусь не прийнято говорити, а відтак, ви не почуєте про порушення прав українців на власній Батьківщині ні по радіо, ні на телебаченні. Я навмисне піднімаю питання та ставлю його гостро, щоб нарешті прорвати інформаційну блокаду. І вважаю, що кожен українець також повинен підтримати проект рішення.

Залишити коментар