Борщ на перше, друге, третє…


В знак солідарності грипуюють українці і в українській діаспорі. В Німеччині рівень паніки менший щодо загрози “свинячого грипу”. Я б сказала, її взагалі немає. Німці як завжди сприймають все виваженно з найменшою емоційністю. “Хата скраю” подає серію порад від лікарів. До них варто прислухатись і закордоном.

ред.

http://www.lvivpost.net

Олександра Баландюх

Борис Скачко, лікар-фітотерапевт, про те, чому не можна збивати температуру при грипі, які продукти, як і коли boris2_tслід їсти, аби підвищити імунітет, скільки рідини і якої варто пити, щоб уникнути запалення легень

Коли завершиться епідемія грипу, в наших медиків, здається, пацієнтів все одно менше не стане, лише діагнози у них будуть дещо інші. Люди матимуть проблеми з нирками, печінкою, шлунковокишковим трактом тощо. Адже у паніці, побоюючись захворіти на “свинячий” грип, вони п’ють різноманітні ліки для стимуляції імунної системи, підвищення захисних сил організму. Причому думки щодо адаптогенів, імуностимуляторів, імуномодуляторів у медиків різні. Одні радять їх обов’язково вживати, інші – категорично забороняють. І пересічний громадянин на роздоріжжі – кому довіритися? Розвіяти сумніви і дати слушні поради “Пошта” попросила відомого київського лікаряфітотерапевта (фітотерапевт у сьомому поколінні) Бориса Скачка.

– Борисе Глібовичу, від вірусу грипу можна вберегтися?

– Думаю, що вберегтися не можна. Не хворіють на грип лише ті, хто ним перехворів і виробився природний імунітет або хто робив щеплення. Але у нашому випадку вакцинуватися вже пізно. Єдине, що залишається, так це підвищувати імунітет, щоб у випадку захворювання перенести його легше.

– А що порадите робити для підвищення захисних сил організму?

Image– По­перше, їсти часник, цибулю. Але треба споживати їх правильно. Якщо у людей є дисбактеріоз, здуття живота, болі у шлунку чи інші проблеми, то часник слід порізати на тоненькі шматочки й проковтнути, не розжовуючи. Вони пройдуть кишківником, поступово віддаватимуть ефірні олії й пригнічуватимуть паразитів. І завдяки нормальній роботі кишківника в людини вже підніметься імунітет.

По­друге, правильно вживати білкові продукти – м’ясо, курятину, рибу, яйця, молочні продукти. Я був у Львові й помітив, що у вас їх споживають неправильно: наїдаються увечері, перед сном, коли білок вже не може засвоїтися. А їсти їх треба у першій половині дня. Бо для того, щоб в організмі виробився інтерферон, який може захистити людину, потрібний білок.

По­третє, дуже добре підвищує імунітет сало, якщо його їсти з часником. Сало треба порізати разом з часником, додати прянощів і їсти кілька разів на день. Це посилює лімфовідтік, лімфатичну систему і, найголовніше, підвищує імунітет легень. Але якщо спершу окремо з’їсти сало, а через деякий час часник, то бажаного результату не досягнете. Коли хтось боїться холестерину (хоча сало його не дає), то можна часник подрібнити і залити олією. І їсти, кому як заманеться, – з картоплею, використовувати як приправу, класти на бутерброд тощо.

І четверте. Збільшити кількість споживання рідини. Бо ускладнення органів дихання виникають тому, що через недостатню кількість рідини кров швидко стає в’язкою, пересихає слизь і розвивається пневмонія. Людина, яка п’є мало рідини, ще до захворювання на грип перебуває у стані хронічного водного голоду. І коли піднімається температура, організм не має чим охолоджуватися. Добова потреба води – 4 5% від маси тіла. Іншими словами, на кожні 20 кг ваги – 800 1000 мл рідини. І пити упродовж дня. А не так, що протягом дня не пив, не було часу, а ввечері вирішив надолужити.

– А велика кількість рідини не призведе до надмірного навантаження на серце, нирки?

– Ні, навпаки, коли кров, як молоко, серцю легше її перекачувати. Заради цікавості спробуйте через трубочку випити молоко, а потім сметану. Звісно, що сметану пити важче. А якщо в організмі бракує води, кров стає, як сметана. Поступово кількість рідини треба збільшувати, але пити не чисту воду, а соки, компоти, киселі, їсти супи, борщі. Якби українці їли п’ять разів на день український борщ, вони не хворіли б на грип.

– У Пам’ятці з профілактики грипу та інших ГРІ, яку опублікувало МОЗ, є порада – “вживати загальнозміцнюючі та тонізуючоімуномодулюючі препарати та препарати цілеспрямованої імуностимулюючої дії”. А які саме не сказано. Іти за роз’ясненням до дільничного лікаря нереально та й небезпечно, бо в поліклініках багато хворих. Що порадите ?

– Уживати препарати інтерферону, бо вони підвищують імунітет. Вони відомі, їх багато: “Амізон”, “Аміксин”, “Арбідол”, “Кагоцел” та ін. Вони дієві. Є синтетичні та натуральні. Але слід уважно прочитати інструкцію і вживати їх у лікувальнопрофілактичних дозах.

– У нас нині навіть з трибуни Верховної Ради широко рекламують “Амізон”. Але чимало людей скаржаться, що після його вживання відчувають болі в печінці…

– Таке може бути, бо це все­таки синтетичний препарат. Цим людям раджу пошукати в аптеках “Кагоцел”, це натуральний препарат. “Підстьобнути” імунну систему виробляти інтерферон може будьякий імуномодулятор. Головне, щоб було з чого його виробляти. А якщо люди харчуються неправильно, про що ми говорили вище, то що би вони не вживали, ефекту не буде. Щоб виробився інтерферон, потрібні амінокислоти. Тож від правильного харчування залежить дуже багато.

І ще. У період епідемії грипу масковий режим обов’язковий. І в приміщенні, яке опалюється, маски треба змінювати не кожні чотири, а кожні три години. Віруси знаходяться на частинках слизу, і години три­чотири треба для того, щоб слиз висохнув. І тоді людина вдихатиме готові віруси.

– Маски носити навіть тоді, коли серед колег немає хворих?

– Так. Бо у колег деякий час може не бути зовнішніх ознак захворювання, а вони вже видихатимуть віруси.

– Чому при підвищеній температурі тіла не можна вживати аспірин?

– Бо він не дає нормально працювати ниркам. Як і надмірні дози вітаміну С. Я чув, що у Львові хворим рекомендують уживати велику кількість вітаміну С. Цього робити не можна. Вітамін С викликає подразнення наднирників, викид стресових гормонів і подавляє імунітет. Тому 0,2 0,3 г – добова доза вітаміну С. Вагітним, матерям, котрі годують дітей грудьми, людям, що виконують важку фізичну працю – 0,3 г вітаміну С. При захворюванні на грип – 0,5 г максимум. Більше не варто, бо це вже стрес.

Аспірин та всі жарознижувальні препарати, калина, малина, липа – все із однієї серії. Їх у період хвороби вживати не можна, бо вони погіршують роботу нирок. Пити калину, малину, липу можна лише для профілактики. Та коли людина захворіла на грип, то про них варто забути, бо їх уживання порушує процес виведення токсинів через нирки. Всі жарознижувальні препарати розширюють судини шкіри, іде патогенний процес. Але через нирки виводиться токсинів більше, ніж через шкіру. Потогінний ефект знижує температуру тіла, а разом з тим і захисну реакцію організму. Тому аспірин, як усі жарознижувальні, при грипі протипоказаний.

– А що робити, коли людина захворіла й у неї піднялася температура?

– Обов’язковий постільний режим: чим більше людина лежить, тим менше ускладнень отримає. Масковий режим також потрібний. І побільше різноманітного теплого пиття. Від їжі варто відмовитися, хворий почне їсти тоді, коли одужає. Треба давати більше підкислених розчинів – з лимоном, варенням з вишні, смородини. І до 39 градусів у дорослих температуру не збивати. Бо підвищена температура – це захисна реакція організму, у відповідь на яку через п’ять діб він виробить власний інтерферон. Окрім того, при підвищеній температурі гинуть віруси. Варто її збити, й організм потрапляє у важке становище: вірус є, захисту нема, й інтерферон вироблятися не буде. Коли температура вище 39 градусів, то пацієнтові потрібні не жарознижувальні препарати. Це свідчить про те, що організму хворого бракує рідини для охолодження, і що є дуже багато токсинів. Є бліда гіпертермія і червона. Якщо при підвищеній температурі шкіра червона, значить грип протікає більш­менш нормально. Коли ж шкіра бліда і температура підвищується швидко, слід випити половину чи таблетку дібазолу. Він розширює судини шкіри, і температура знижується. Уживати його найкраще в ліжку, щоб можна було відразу лягти, і потрібно багато пити.

– Якщо в Україні все­таки з’явиться вакцина від “свинячого” грипу, то чи варто робити щеплення?

– До введення вакцини людина повинна бути як мінімум упродовж трьох тижнів абсолютно здоровою. Це перша умова. А абсолютно здорових людей у нас фактично нема. Друга: протягом двохтрьох тижнів після введення вакцини людина має жити хіба що в підвалі, там, де зовсім немає вірусів. Бо коли вона зіткнеться з новим для неї вірусом чи бактерією, то ускладнень отримає десь у півтора раза більше.

Вакцина проти “свинячого” грипу ще досліджується, і остаточно наразі не відома її імуногенність. Імуногенність у перших вакцин від “пташиного” грипу становила 15 20%. Тобто, із усіх щеплених лише 15 20% отримували хороший імунітет. Зараз у нас дуже складно створити умови для того, щоб вакцинувати людей і щоб вони після щеплення отримали хороший імунітет.

До теми

Не залікуйтеся до смерті

Нині розрекламовано препарат “Таміфлю”, як один із лікарських засобів, що лікує “свинячий” грип і який фірма радить вживати з метою профілактики. Тож є небезпека, що люди, піддавшись паніці, можуть почати його вживати на свій розсуд. У той же час медики категоричні – препарат слід уживати тільки під суворим контролем лікаря і то не всім.

– Це сильний противірусний препарат, який не призначений для профілактичного вживання, а лише для лікування дорослих і дітей, – сказала “Пошті” завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС Наталія Тімко. – Крім того, має і деякі побічні дії. Його призначає лише лікар і дозу також підбирає він. У жодному разі не можна використовувати препарат “Таміфлю” з профілактичною метою, бо бездумне використання може призвести до резистентності (стійкості – “Пошта”) вірусу і тоді лікувати людей буде просто нічим.

Епідемія забрала життя
вже 86 українців

Через епідемію грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) в Україні померло 86 осіб.

Про це повідомила вчора на пресконференції у Києві директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Раїса Моїсеєнко. “Головним сьогодні, в умовах зниження температури повітря, є уникати переохолодження організму. Бо це збільшує ризик захворювання. Люди повинні добре одягатися. Друге – не перебувати у місцях великого скупчення людей. Третє – надважливе питання – правильне, якісне, вітамінізоване харчування”, – зазначила Р.Моїсеєнко.

Важливо також мити руки і ходити в масках.

Якщо не вдається купити готові маски, Р. Моїсеєнко радить узяти чотири шари марлі, пришити шнурочки – і маска готова.

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s