Де показують модерне українське кіно: у Києві і Мюнхені


ttp://www.dt.ua/3000/3680/67333/

№ 37 (765) 3 — 9 жовтня 2009


Автор: Катерина КОНСТАНТИНОВА

«Коко Шанель та Ігор Стравінський. Таємна історія»
«Коко Шанель та Ігор Стравінський. Таємна історія»

39-й Київський міжнародний фестиваль «Молодість» проходитиме у столиці з 24 жовтня по 1 листопада. Географія країн-учасниць, конкурсна й позаконкурсна програми, як і раніше, цікаві. З новацій: церемонії відкриття й закриття відбудуться у культурному центрі «Кінотеатр Київ» (а не в Палаці «Україна»). Цей кінотеатр буде й фестивальним центром. Частина позаконкурсних програм — у кінотеатрах «Жовтень», «Кінопалац».За словами Андрія Халпахчі, родзинкою фестивалю стануть фільми відкриття та закриття форуму. Вибрали яскраві й відомі стрічки. Так, фільм відкриття — «Коко Шанель та Ігор Стравінський. Таємна історія» (Франція). Картину презентують режисер Ян Коунен і продюсери Клоді Осар, Кріс Болзлі. Вже укладено контракт на прокат цього фільму в Україні (10 копій).

Фільм закриття — «Джон Рабе» (Німеччина). У цієї стрічки 11 національних нагород «Лола» в Німеччині. Халпахчі вважає його найкращим фільмом останньої п’ятирічки. Цю картину також презентуватимуть зіркові гості режисер Флоріан Галенбергер, актриса Ан Консіні, продюсер Бенжамін Херман.

Конкурс складається з трьох категорій — студентські, професійні короткометражні й повнометражні ігрові фільми. Для переможця в кожній номінації передбачено приз на суму дві з половиною тисячі доларів.

Гран-прі за найкращу роботу всієї конкурсної програми — статуетка «Скіфський олень» і 10 тис. дол. Також, із легкої руки Французького культурного центру, тисячу євро (приз імені Іва Монтана) отримає найкращий молодий актор/актриса.

Крім того, головний інформаційний спонсор фестивалю ТРК «Україна» заснував приз «За найкращу роботу українського режисера» на суму 2,5 тис. дол.

Уже відомо, що за звання найкращого в номінації «повнометражний фільм» побореться також українська стрічка «Відторгнення» (режисер Володимир Лет). (Рідкісний приклад «приватного» кіно в Україні.)

Поряд із цією картиною, в основному конкурсі також фільми «Мачан» (Уберто Пазоліні, Італія—Німеччина—Шрі-Ланка), «Місто диявола» (Володимир Паскалевич, Сербія), фільм-фурор Каннського кінофестивалю «Я вбив свою маму» (Ксав’є Долан, Канада), «Серце тварини» (Северіне Карнамузац, Швейцарія), «Любов і гнів» (Мортен Гіз, Данія). І відразу дві російські роботи — «напівзаборонений» у Росії фільм про банду скінхедів «Росія-88» (Павло Бардін) і стрічка про суперечливі материнські почуття — «Дзиґа» (Василь Сигарєв), переможець останнього «Кінотавра» у номінації «Найкращий російський фільм».

Крім «Відторгнення», від нашої країни в конкурсні програми увійдуть одна студентська та одна короткометражна стрічка. Цього року на участь у «Молодості» менше заявок від українських кінематографістів: у зв’язку з кризою деякі кінороботи поки що заморожено.

Але на фестивалі буде представлено велику «українську панораму»: змагання режисерів короткометражних фільмів.

У рамках фестивалю прем’єра картини «Мелодія для шарманки» Кіри Муратової.

Також уточнюється й персональний склад журі. Поки що підтвердили свою участь Іван Малкович (український поет і видавець), російський продюсер Сабіна Єремєєва, а також Вольдемар Дзікі (генеральний директор ТРК «Україна», продюсер, кінорежисер, Польща).

Нинішнього року кінофестиваль «Молодість» і ТРК «Україна» стали серйозними партнерами. В ефірі телеканалу — телеверсії церемоній відкриття і закриття фестивалю. Також канал придбав права на п’ять фільмів, які раніше брали участь у фесті. У рубриці «Для справжніх шанувальників кіно», поряд зі «Щоденниками фестивалю», покажуть стрічки: «Версаль», «12:08 на схід від Бухареста», «Пінг Понг», «Дай мені руку», «Равлики-павлики».

Загальний бюджет «Молодості» нинішнього року має становити 700—800 тис. дол. Плановий бюджет «Молодості» 2009-го від Мінкульту — близько 1 млн. гривень. Ця цифра майже не змінюється протягом останніх років.

Фонд-спонсор «Нові традиції» цього року презентує проект «Заробітчани», покликаний надавати всебічну допомогу (інформаційну, юридичну, фінансову тощо) українським трудовим мігрантам. У рамках фестивалю планується програма «Заробітчани в кіно». До того ж цей фонд організував конкурс синопсисів (стислий виклад сценарію) короткометражного художнього фільму про українських мігрантів. У ньому можуть взяти участь усі охочі. Синопсиси приймаються з 1 жовтня до початку фестивалю. Після того їх оцінять і визначать переможця. До того ж переможець, крім моральної, отримає й матеріальну винагороду — грант на суму 3 тис. дол. на написання повноцінного сценарію короткометражного фільму на дану тему.

— Насправді ця тема дуже важлива, — вважає Андрій Халпахчі. — Нещодавно ми проводили фестиваль українського кіно у Мюнхені. На сеанси приходили й представники українських трудових мігрантів. Так, інколи ми кажемо — мовляв, навіщо відпускаємо туди наших учених? Але не секрет, що багато українців досить успішні за кордоном. Ними захоплюються і вважають, що кращих працівників не знайти.

Стосовно зіркового десанту «Молодості»: з багатьма знаменитостями поки що ведуться переговори. Але вже відомо, що на відкриття фестивалю до Києва приїдуть Гоша Куценко, режисери Олексій Герман-молодший та Іван Вирипаєв. Особливий гість фесту — син великого Чарлі Чапліна Євген… Він розповість про свого батька і про його святе місце в історії світового кіно.

Можливий скандал фестивалю — «Антихрист» Ларса фон Трієра. Цей фільм, як відомо, розколов громадську думку в усьому світі. Побачимо, як відреагують наші…

Залишити коментар